SZC logo

Szegedi Szakképzési Centrum

OM kód: 203052/008 | 6723 Szeged, József A. sgt. 120.

Intézmény logo

Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola

  • Hírek
  • Közérdekű adatok
  • Órarend
  • KRÉTA

Szakács

Szakács illusztráció

Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. Szinte minden társadalmi, családi, vallási eseményben szerepe van az étkezésnek, így a főzésnek is, ami a szakács fő tevékenységi köre. A szakács élelmiszerekből ételeket, fogásokat „varázsol” remek ízérzékével és kreativitásával meg persze fűszerekkel, ízesítőkkel. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen lát el feladatokat, mint például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll- vagy a la carte szakácsként.

Azoknak a kreatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek alkotni. Folyamatos fejlődésre és változatos munkára vágynak. A jó szakács egyénisége felismerhető az általa készített ételben.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Remek ízérzék, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, kiváló kommunikációs készség, a szakma és a kollégák iránt tanúsított alázat, problémamegoldó képesség, kreativitás, együttműködő képesség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • a vezetőszakács utasításait követve ételt készít, tálal, díszít a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembevételével;
  • előkészítő, elkészítő és befejező műveleteket hajt végre;
  • árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva;
  • betartja és betartatja a HACCP szabályzatot;
  • anyagi és erkölcsi felelősséget vállal a rábízott javakért;
  • a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazza;
  • képes a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani.

ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

SZAKÁCS SZAKMA - 0805

 

1. A szakma alapadatai

1.1    Az ágazat megnevezése: Turizmus-vendéglátás

1.2    A szakma megnevezése: Szakács

1.3    A szakma azonosító száma: 410132305

1.9 Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama: 200 óra (első évfolyamot követő nyári szünetben teljesítendő)

2. A szakma keretében ellátható legjellemzőbb tevékenység, valamint a munkaterület leírása

Szaktudásának köszönhetően rendkívül kreatív, konyhatechnológiai úton étvágygerjesztő és ízletes hideg és melegkonyhai ételeket készít, tálal. Az üzletvezetés érdekeit figyelembe véve gazdálkodik. A raktárkészletet figyelemmel kíséri az árurendelést és az áruátvételt koordinálja, ellenőrzi. A raktározást felügyeli, ellenőrzi. Munkabeosztást tervez, ír. Konyhai munkaszervezésben, feladatkiosztásban pontos és precíz. Felelősségteljesen irányítja a beosztottjait, kollegáit a konyhai etikett és az erkölcsi normák betartása mellett. Jó szervezőképességgel és problémamegoldó adottságokkal rendelkezik. Példamutató magatartásával és munkaruházatával, magas szakmai tudásával tekintélyt vív ki magának.

3. A szakmához rendelt legjellemzőbb FEOR szám

Szakma megnevezése FEOR-szám FEOR megnevezése
Szakács 5134 Szakács

 

4. A szakképzésbe történő belépés feltételei

Szükséges iskolai végzettség

8 évfolyamos általános iskola

 

Felvételi feltétel/

Alkalmassági követelmény

Pályaalkalmassági és foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat szükséges (Képzési és Kimeneti Követelmények szerint)

 

 

A jelentkezés módja és határideje

Írásban, a hivatal által kiadott jelentkezési lapon a belügyminiszter 22/2022. (VII. 29.) BM rendelete a 2022/2023. tanév rendjéről 2. számú mellékletének megfelelően 2023.02.22-ig.

 

Írásbeli felvételi vizsga

Nincs

 

Pályaalkalmassági vizsgálat időpontja

2023. március 6-7. (a diákok beosztása az általános iskoláknak küldött külön értesítés szerint)

 

Pályaalkalmassági vizsgálat helyszíne

Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola, Szeged, József Attila sgt. 120. (a diákok beosztása az általános iskoláknak küldött külön értesítés szerint)

 

A felvételi döntés alapja

Általános iskolai tanulmányi eredmények.

A felvételnél figyelembe vett tantárgyak: magyar irodalom, magyar nyelv, történelem, matematika, idegen nyelv, kémia, biológia, testnevelés. Hatodik osztálytól a nyolcadik osztály első félévéig, a kémia tantárgy esetében csak a 7-8. osztály érdemjegyeit vesszük figyelembe, mivel a tanulók ezt a tantárgyat csak ebben a két évben tanulják. Elérhető maximum pontszám: 115 pont

 

A felvételről való értesítés módja és ideje

Írásban, az általános iskolán keresztül 2023.04.28.-ig a tanév rendje szerint

 

A képzés kezdete

2023.09.01.

 

Emelt szintű érettségire való felkészítés

A technikumban folytatott tanulmányokhoz kapcsolódóan letett szakmai vizsga a tanuló adott vizsgatárgyból letett emelt szintű érettségi vizsgájának felel meg.

 

Oktatott idegen nyelvek

Angol, német, francia

A nyelvi előkészítő osztály esetében az idegen nyelv az angol (0803 kód), illetve francia (0804 kód).

Oktatott természettudományos tárgyak

9-10. évfolyam: komplex természettudományos tárgy

9-10. évfolyam:

0801: földrajz

0802: földrajz

 

A tanulmányokat záró vizsga

Szakmai és érettségi vizsga

 

Kollégiumi elhelyezés

Szegedi Városi Kollégium tagintézményeiben, jelentkezés egyénileg

 

Nyílt nap időpontja

2022.11.15., 2022.12.13., 2023.03.16.

 

Egyéb fontos tudnivalók

11. évfolyamon a szakma indításának feltétele 12 fő. Az arányos idegennyelvi csoportlétszám kialakítása szükségessé teheti, hogy valaki nem az általa megjelölt nyelvet tanulja tovább. Az iskola hatásköre, hogy a tanulókat a bemeneti mérések eredményei alapján sorolja idegennyelvi csoportba

 


Partnereink

  • Krúdy
SZC logo

Szegedi Szakképzési Centrum


    • Intézmény logo
    • Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola

      6723 Szeged, József A. sgt. 120.

    • Telefon: 62/540-272

      E-mail: iroda@krudy-szeged.hu

      OM azonosító: 203052/008


    2023Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola