SZC logo

Szegedi Szakképzési Centrum

OM kód: 203052/008 | 6723 Szeged, József A. sgt. 120.

Intézmény logo

Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokÓrarendKRÉTA

Cukrász szaktechnikus

Cukrász szaktechnikus illusztráció

Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A cukrászatokban beszerzési-raktározási, termelési, értékesítési tevékenységet végez, irányít. Kialakítja az egység üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendég kapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a cukrászat működését.

Jó választás mindazoknak, akik szeretnek alkotni, munkájukkal örömet szerezni másoknak, jó kézügyességgel rendelkeznek, valamint érdekli őket a szervezés, logisztika. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. Azoknak is ajánlott, akik szakirányú felsőfokú tanulmányokat szeretnének folytatni a későbbiekben.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Kézügyesség, esztétikai érzék, pontosság, jó ízérzékelés. Jó kommunikációs készség, problémamegoldó képesség, empátia, jó szervezőkészség, kreativitás, együttműködő képesség, nagy terhelhetőség, stressztűrő képesség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • irányítja, szervezi, ellenőrzi — tulajdonosként, alkalmazottként — az árubeszerzési, a raktározási, a termelési, az értékesítési és kiszállítási tevékenységeket;
  • termelési tevékenységet végez, cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat állít elő, összehangolja, ellenőrzi a különböző termelési munkafolyamatokat;
  • értékesítő tevékenységet végez, foglalkozik a vendégek visszajelzéseivel, panaszaival, felvetéseivel folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről;
  • a cukrászvállalkozások üzemeltetéséhez szükséges vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatot lát el;
  • közvetlenül kijelöli a feladatokat, elkészíti a munkaidő-beosztást, betanítja és felügyeli a cukrászat személyzetét, összehangolja, irányítja a munkavállalók tevékenységét, ellenőrzi a végzett munka minőségét;
  • ismeri és képes alkalmazni a szakterülete idegennyelvi szókincsét;
  • bemutatja, népszerűsíti (reklámozza) az egység szolgáltatásait, kialakítja az üzletpolitikát, a marketingstratégiát, a cégarculatot;
  • megtervezi az egység működését, üzleti tervet készít;
  • betartja és betartatja a HACCP előírásait;
  • megtervezi a cukrászdai választékot, az aktuális jogszabályoknak megfelelő termékleírást, kalkulációt készít;
  • nyomon követi az aktuális szakmai trendeket, nyitott az új technológiák megismerésére.

ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

CUKRÁSZ SZAKTECHNIKUS - 0802

1. A szakma alapadatai

1.1 Az ágazat megnevezése:Turizmus – vendéglátás

1.2 A szakma megnevezése: Cukrász szaktechnikus

1.3 A szakma azonosító száma: 5 1013 23 02

1.9 Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama: Érettségire épülő oktatásban: 200 óra (A 11. évfolyamot követően illetve a 13. évfolyamban, duális partnernél szakmai gyakorlat)

2. A szakma keretében ellátható legjellemzőbb tevékenység, valamint a munkaterület leírása

A cukrász szaktechnikus a cukrászatokban beszerzési-raktározási, termelési, értékesítési tevékenységet végez, irányít. A termelési tevékenysége során, cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat állít elő, összehangolja, ellenőrzi a különböző termelési munkafolyamatokat. Figyelembe veszi a különleges táplálkozási célra készülő cukrászati termékek előállítására vonatkozó előírásokat, cukrászati recepteket ennek megfelelően átalakítja. Ügyel a termékek ízbeli változatosságára, esztétikai megjelenítésére. A termékválaszték kialakításánál figyelembe veszi a vendégek, megrendelők igényeit. Felelős a cukrászati termékek minőségért, mennyiségéért a rendelési időpontok betartásáért.

A cukrászati termelés során szakszerűen használja a munkaeszközöket, gépeket, berendezéseket, készülékeket, megszervezi a karbantartásukat

Csapatmunkában együttműködik a cukrászat és a cukrászda munkatársaival. Összehangolja a cukrászat fő és mellék munkafolyamatait.

Kialakítja a cukrászat üzlet politikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a cukrászat működését. Foglalkozik az értékesítéssel, a vendégek visszajelzéseivel, panaszaival, felvetéseivel folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Az árugazdálkodási, árkialakítási, leltározási munkálataihoz szakmai szoftvereket használ

A vendéglátást érintő etikai, élelmiszerbiztonsági, egészségvédelmi környezetvédelmi, szabályokat betartja és betartatja.

3. A szakmához rendelt legjellemzőbb FEOR szám

Szakma megnevezése FEOR-szám FEOR megnevezése
Cukrász szaktechnikus 1332 Vendéglátó tevékenységet folytató egység vezetője
5135 Cukrász

4. A szakképzésbe történő belépés feltételei

Szükséges iskolai végzettség

8 évfolyamos általános iskola

 

Felvételi feltétel/

Alkalmassági követelmény

Pályaalkalmassági és foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat szükséges (Képzési és Kimeneti Követelmények szerint)

 

 

A jelentkezés módja és határideje

Írásban, a hivatal által kiadott jelentkezési lapon a 30/2023. (VIII. 22.) BM rendelet 2. számú mellékletének megfelelően 2024.02.21-ig.

 

Írásbeli felvételi vizsga

Nincs

 

Pályaalkalmassági vizsgálat időpontja

2024. március 11-13. (a diákok beosztása az általános iskoláknak küldött külön értesítés szerint)

 

Pályaalkalmassági vizsgálat helyszíne

Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola, 6723 Szeged, József Attila sgt. 120. (a diákok beosztása az általános iskoláknak küldött külön értesítés szerint)

 

A felvételi döntés alapja

Általános iskolai tanulmányi eredmények.

A felvételnél figyelembe vett tantárgyak: magyar irodalom, magyar nyelv, történelem, matematika, idegen nyelv, kémia, biológia, testnevelés. Hatodik osztálytól a nyolcadik osztály első félévéig, a kémia tantárgy esetében csak a 7-8. osztály érdemjegyeit vesszük figyelembe, mivel a tanulók ezt a tantárgyat csak ebben a két évben tanulják. Elérhető maximum pontszám: 115 pont

 

A felvételről való értesítés módja és ideje

Írásban, az általános iskolán keresztül 2024.05.02.-ig a tanév rendje szerint

 

A képzés kezdete

2024.09.01.

 

Emelt szintű érettségire való felkészítés

A technikumban folytatott tanulmányokhoz kapcsolódóan letett szakmai vizsga a tanuló adott vizsgatárgyból letett emelt szintű érettségi vizsgájának felel meg.

 

Oktatott idegen nyelvek

Angol, német, francia

A nyelvi előkészítő osztály esetében az idegen nyelv az angol (0803 kód), illetve francia (0804 kód).

Oktatott természettudományos tárgyak

9-10. évfolyam: komplex természettudományos tárgy

9-10. évfolyam:

0801: földrajz

0802: földrajz

 

A tanulmányokat záró vizsga

Technikusi és érettségi vizsga

 

Kollégiumi elhelyezés

Szegedi Városi Kollégium tagintézményeiben, jelentkezés egyénileg

 

Nyílt nap időpontja

2023.11.14., 2023.12.12., 2024.03.19.

 

Egyéb fontos tudnivalók

11. évfolyamon a szakma indításának feltétele 12 fő. Az arányos idegennyelvi csoportlétszám kialakítása szükségessé teheti, hogy valaki nem az általa megjelölt nyelvet tanulja tovább. Az iskola hatásköre, hogy a tanulókat a bemeneti mérések eredményei alapján sorolja idegennyelvi csoportba


Partnereink

SZC logo

Szegedi Szakképzési Centrum


Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola

6723 Szeged, József A. sgt. 120.

Telefon: 62/540-272

E-mail: iroda@krudy-szeged.hu

OM azonosító: 203052/008


2024Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola