Cukrász
Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A cukrász tevékenysége során jeles alkalmak vagy hétköznapok megédesítése céljából cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat készít. A cukrász tevékenység tehát egy alkotás, amely során nem csupán terméket gyárt, hanem élményt teremt.
A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik fejleszteni szeretnék a kézügyességüket, esztétikai érzéküket és kreativitásukat. Képesek fejlődni és változatos munkára vágynak.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Kézügyesség, esztétikai érzék, pontosság, jó ízérzékelés, kreativitás, jó problémamegoldó-, stressztűrő-, együttműködő képesség, rugalmas szervezőképesség, nagy terhelhetőség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- felveszi, rendszerezi a megrendeléseket;
- kiválasztja a szükséges alapanyagokat;
- kiszámítja a hozzávalók mennyiségét;
- árurendelést, készletgazdálkodást végez, számításaihoz szoftvereket használ;
- szakszerűen használja a cukrászati munkaeszközöket, gépeket, berendezéseket;
- betartja a munkavédelmi, környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszerbiztonsági előírásokat;
- csapatmunkában dolgozik és együttműködik a szakmai munkában résztvevőkkel;
- őrzi a hagyományos cukrászati termékkészítés tradícióját, betartja a cukrászati termékek receptúráját, készítési módját;
- nemzetközi cukrászati termékeket, az aktuális trendeknek megfelelő termékeket készít;
- alkalmi megrendelésekre a megrendelő kívánsága szerint esztétikus, ötletes díszmunkákat készít;
- fagylaltokat főz és fagyaszt;
- csokoládéból bonbonokat, díszeket készít;
- folyamatosan képezi magát;
- idegennyelvű szakmai anyagokat olvas alapszinten, törekszik a nemzetközi trendek megismerésére.
ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
CUKRÁSZ SZAKMA - 0805
1. A szakma alapadatai
1.1 Az ágazat megnevezése: Turizmus-vendéglátás
1.2 A szakma megnevezése: Cukrász
1.3 A szakma azonosító száma: 4 1013 23 01
1.4 Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama: Érettségire épülő oktatásban: 200 óra (első évfolyamot követő nyári szünetben teljesítendő)
2. A szakma keretében ellátható legjellemzőbb tevékenység, valamint a munkaterület leírása
A cukrász szaktudásának köszönhetően cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat készít.
Célja olyan cukrásztermék létrehozása, amely megjelenésében, alapanyag-felhasználásában és ízében is a legmagasabb minőséget prezentálja.
Alkotómunkája során szem előtt tartja a megrendelők igényeit, a cukrászati trendeket, új technológiai megoldásokat és a változatos, innovatív módszereket.
Tudatos szakemberként számítja ki a hozzávalók mennyiségét, árurendelést, készletgazdálkodást végez, számításaihoz szoftvereket használ.
Szakszerűen használja a cukrászati munkaeszközöket, gépeket, berendezéseket.
Betartja a munkavédelmi, a környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszer-biztonsági előírásokat.
Csapatmunkában dolgozik és együttműködik a szakmai munkában résztvevőkkel.
Folyamatosan képzi magát, figyelemmel követi a világhálón, a továbbképzéseken az új megoldásokat. Idegen nyelvű szakmai anyagokat olvas alapszinten, törekszik a nemzetközi trendek megismerésére.
3. A szakmához rendelt legjellemzőbb FEOR szám
Szakma megnevezése | FEOR-szám | FEOR megnevezése |
Cukrász | 5135 | Cukrász |
4. A szakképzésbe történő belépés feltételei
Szükséges iskolai végzettség |
8 évfolyamos általános iskola
|
Felvételi feltétel/ Alkalmassági követelmény |
Pályaalkalmassági és foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat szükséges (Képzési és Kimeneti Követelmények szerint) |
|
|
A jelentkezés módja és határideje |
Írásban, a hivatal által kiadott jelentkezési lapon a belügyminiszter 22/2022. (VII. 29.) BM rendelete a 2022/2023. tanév rendjéről 2. számú mellékletének megfelelően 2023.02.22-ig.
|
Írásbeli felvételi vizsga |
Nincs
|
Pályaalkalmassági vizsgálat időpontja |
2023. március 6-7. (a diákok beosztása az általános iskoláknak küldött külön értesítés szerint)
|
Pályaalkalmassági vizsgálat helyszíne |
Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola, Szeged, József Attila sgt. 120. (a diákok beosztása az általános iskoláknak küldött külön értesítés szerint)
|
A felvételi döntés alapja |
Általános iskolai tanulmányi eredmények. A felvételnél figyelembe vett tantárgyak: magyar irodalom, magyar nyelv, történelem, matematika, idegen nyelv, kémia, biológia, testnevelés. Hatodik osztálytól a nyolcadik osztály első félévéig, a kémia tantárgy esetében csak a 7-8. osztály érdemjegyeit vesszük figyelembe, mivel a tanulók ezt a tantárgyat csak ebben a két évben tanulják. Elérhető maximum pontszám: 115 pont
|
A felvételről való értesítés módja és ideje |
Írásban, az általános iskolán keresztül 2023.04.28.-ig a tanév rendje szerint
|
A képzés kezdete |
2023.09.01.
|
Emelt szintű érettségire való felkészítés |
A technikumban folytatott tanulmányokhoz kapcsolódóan letett szakmai vizsga a tanuló adott vizsgatárgyból letett emelt szintű érettségi vizsgájának felel meg.
|
Oktatott idegen nyelvek |
Angol, német, francia A nyelvi előkészítő osztály esetében az idegen nyelv az angol (0803 kód), illetve francia (0804 kód). |
Oktatott természettudományos tárgyak |
9-10. évfolyam: komplex természettudományos tárgy 9-10. évfolyam: 0801: földrajz 0802: földrajz
|
A tanulmányokat záró vizsga |
Szakmai és érettségi vizsga
|
Kollégiumi elhelyezés |
Szegedi Városi Kollégium tagintézményeiben, jelentkezés egyénileg
|
Nyílt nap időpontja |
2022.11.15., 2022.12.13., 2023.03.16.
|
Egyéb fontos tudnivalók |
11. évfolyamon a szakma indításának feltétele 12 fő. Az arányos idegennyelvi csoportlétszám kialakítása szükségessé teheti, hogy valaki nem az általa megjelölt nyelvet tanulja tovább. Az iskola hatásköre, hogy a tanulókat a bemeneti mérések eredményei alapján sorolja idegennyelvi csoportba |