Vendégtéri szaktechnikus
Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A vendégtéri szaktechnikus a vendéglátó egységben a beszerzési-raktározási, értékesítési tevékenységet végzi, irányítja. Kialakítja annak üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a vendéglátó egység működését, amelyek vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtanak. Hatékonyan együttműködik a séffel a választék kialakításában.
A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik érdeklődnek a vendéglátás területe, a szervezés és logisztika iránt, valamint szeretnek emberekkel dolgozni. A végzett fiatalok számára nyitva áll az út a szakirányú felsőfokú tanulmányok folytatása felé.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Kiváló kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, szervezőkészség, kreativitás, együttműködő képesség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- alkalmazza a működési szabályokat;
- üzleti levelezést folytat;
- kínálatot tervez, étlap-itallapot állít össze;
- figyelemmel kíséri az árukészletet;
- megköti a szállítási szerződéseket, megrendeléseket készít;
- kapcsolatot tart a szállítókkal;
- figyelemmel kíséri az üzleti gazdálkodást;
- biztosítja az üzemeltetés tárgyi feltételeit;
- kialakítja és fenntartja az üzleti arculatot;
- ajánlatot készít megrendelők részére;
- rendezvényeket tervez, szervez és lebonyolít;
- árubeszerzési és árképzési tevékenységet végez;
- nyilvántartja a készletszinteket és pénzügyi tranzakciókat;
- tárgyal az ügyfelekkel;
- kialakítja a dolgozók munkabeosztását, betanítja és felügyeli a felszolgáló- és konyhai személyzetet;
- nyomon követi az aktuális trendeket, nyitott az újdonságok megismerésére.
ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
VENDÉGTÉRI SZAKTECHNIKUS SZAKMA
1. A szakma alapadatai
1.1 Az ágazat megnevezése: Turizmus-vendéglátás
1.2 A szakma megnevezése: Vendégtéri szaktechnikus
1.3 A szakma azonosító száma: 5 1013 23 08
1.4 Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama: 200 óra (első évfolyamot követő nyári szünetben teljesítendő)
2. A szakma keretében ellátható legjellemzőbb tevékenység, valamint a munkaterület leírása
A vendéglátó egységben a beszerzési-raktározási, termelési, értékesítési tevékenységet végzi, irányítja. Kialakítja a vendéglátó üzlet üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a vendéglátó egység működését.
Kínálatot tervez, étlap- itallapot állít össze. Irányítja az üzlet gazdálkodását. Biztosítja az üzemelés tárgyi feltételeit. Kialakítja, fenntartja és fejleszti az üzleti arculatot. Ajánlatot készít a megrendelők részére. Rendezvényeket tervez, szervez és bonyolít le.
Részt vesz az árubeszerzésben, kialakítja az árakat. Tárgyal az ügyfelekkel. Kialakítja a dolgozók munkabeosztását, betanítja és felügyeli az éttermi személyzetet. Nyomon követi az aktuális trendeket, nyitott az újdonságok megismerésére.
3. A szakmához rendelt legjellemzőbb FEOR szám
Szakma megnevezése | FEOR-szám | FEOR megnevezése |
Vendégtéri szaktechnikus | 5131 | Vendéglős |
1332 | Vendéglátó tevékenységet folytató egység vezetője |
4. A szakképzésbe történő belépés feltételei
Szükséges iskolai végzettség |
Technikum esetében: Érettségi vizsga Szakképző iskola esetében: 10. osztály
|
Felvételi feltétel/ Alkalmassági követelmény |
Pályaalkalmassági és foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat szükséges (Képzési és Kimeneti Követelmények szerint)
|
|
|
A jelentkezés módja és ideje |
Az iskola titkárságán kapható, illetve az iskola honlapjáról letölthető jelentkezési lapon 2023. májustól folyamatosan
|
|
|
A felvételről való értesítés módja és ideje |
Elektronikusan 2023.08.24.-től folyamatosan
|
A képzés kezdete |
2023.09.01.
|
Oktatott idegen nyelv/ek |
Angol
|
A tanulmányokat záró vizsga |
Szakmai vizsga
|
|
|
Nyílt nap(ok) időpontja(i) |
2022.11.15., 2022.12.13., 2023.03.16. .
|