Turisztikai technikus
Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.
Választható szakmairányok: Turisztikai szervező szakmairány, Idegenvezető szakmairány.
Idegenforgalmi szakember, aki turisztikai vállalkozásokban végez szervezési, idegen- vezetési, értékesítési, ügyintézői és információs munkát, miközben magas szinten kommunikál a vendégekkel, a partnerekkel, valamint a munkatársakkal.
Ajánlott azok számára, akik életpályájukat a turizmus, vendéglátás területén képzelik el, szívesen mutatják be Magyarországot és a nagyvilágot az érdeklődőknek magyar és idegen nyelven.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Kiváló kommunikáció szóban és írásban, érdeklődő, nyitott, vállalkozó szellemű beállítottság, szervező-, kezdeményező- és együttműködő képesség, nyelvérzék.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- széleskörű szakmai tudással és általános műveltséggel rendelkezik;
- ismeri és betartja a protokoll és az etikett szabályait;
- magas szinten kommunikál szóban és írásban, magyar és idegen nyelven, információt nyújt;
- tisztában van az idegenforgalom szerkezetével, fontosságával, hogy jelentős mértékben járul hozzá a gazdaság élénkítéséhez;
- ismeri a vonatkozó törvényeket, az írott és íratlan szabályokat, képes követni a változásokat;
- kezeli a digitális technikát, ismeri a szakmai szoftvereket;
- átlátja a turisztikai vállalkozásban előforduló munkafolyamatokat;
- utasítások, iránymutatás alapján, később önállóan képes a szállodai, irodai, utazási irodai területen a szervezői, ügyintézői, referensi, tájékoztatási, hostess és idegenvezetői munka elvégzésére, tapasztalatszerzés után vezetővé tud válni.
ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
TURISZTIKAI TECHNIKUS SZAKMA
1.A szakma alapadatai
1.1 Az ágazat megnevezése:Turizmus-vendéglátás
1.2 A szakma megnevezése: Turisztikai technikus
1.3 A szakma azonosító száma: 5 1015 23 07
1.4 A szakma szakmairányai: Idegenvezető, Turisztikai szervező
1.5 Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama: 200 óra (első évfolyamot követő nyári szünetben teljesítendő)
2.A szakma keretében ellátható legjellemzőbb tevékenység, valamint a munkaterület leírása
2.1 Szakmairány: Idegenvezető
Az idegenvezető a külföldi és belföldi turistáknak bemutatja az adott ország természeti és kulturális értékeit, társadalmi, gazdasági és politikai helyzetét. A megrendelő igényei szerint tárlatvezetést végez, túrákat vezet, szórakoztató programokon vesz részt. Magas szintű magyar és idegen nyelv tudásával segíti a turistákat programjaik alatt, egyes esetekben tolmácsol. Munkáját gyalogosan, illetve többfajta közlekedési eszközön végzi. Minden tevékenységéhez alaposan felkészül a desztinációból, attrakciókból és programokból, széleskörű műveltségét folyamatosan fejleszti. Telepített idegenvezetőként fogadja a turistákat és ott-tartózkodásuk ideje alatt fakultatív programokat ajánl, szervez és lebonyolít. Az idegenvezető az út során felelős a csoportért és az utazókért, rendkívüli eseményeket szakszerűen, a szabályok betartásával kezel, jegyzőkönyvet készít. Az egész túra alatt kapcsolatot tart az utazás szervezőjével, partnerekkel és szolgáltatókkal. Munkájának célja, hogy a rábízott turistákat élményekkel teli, tartalmában az elvárásoknak megfelelő utazáson kísérje, vezesse. Az utazás, illetve programok alatt szakmailag helyesen kezeli a különböző utas típusokat, nyitott, elfogadó, udvarias és toleráns magatartásával törekszik a kellemes hangulat kialakítására és fenntartására. Az utazással kapcsolatos elő és utómunkálatokat elvégzi: információkat gyűjt, szelektál, rendszerez a csomagtúrához, az utazás után idegenvezetői jelentést ír, elszámol a rábízott pénzeszközökkel, egyéb javakkal, tapasztalatait, ötleteit megosztja az utazás szervezőjével. Öltözete, megjelenése mindig az út jellegéhez és az időjárási viszonyokhoz igazodik, személyi higiéniája kifogástalan.
2.2 Szakmairány: Turisztikai szervező
A turisztikai szervező több területen találkozik a turistával. Utazási irodában információt nyújt, útitervet készít, menetjegyet, szállást foglal, és csoportos utazást szervez. Marketing és értékesítési tevékenységet végez, külföldi és belföldi partnerekkel kapcsolatot tart, be- és kiutazásokat szervez, értékesít. Információkat gyűjt különféle közlekedési eszközökről és szálláshelyekről, ügyfelei igényeinek felmérése után tájékoztatást nyújt utazásuk lebonyolításával kapcsolatban. Útiterveket állít össze, menetjegyeket, vouchereket állít ki. A turista ott-tartózkodásának ideje alatt bemutatja az adott desztináció turisztikai palettáját, segít a turista tájékoztatásában, programjainak szervezésében. Széleskörű és naprakész tudással rendelkezik szakterületén. A turista rajta keresztül ismeri meg az adott desztinációt, hagyományait, gasztronómiáját, kultúráját. A turisztikai szervező kiválóan kommunikál magyar és idegen nyelven is. Könnyen alakít ki emberi kapcsolatokat, konfliktushelyzeteket jól kezel.
3. A szakmához rendelt FEOR szám
Szakmairány megnevezése | FEOR-szám | FEOR megnevezése |
Idegenvezető | 5233 | Autóbuszos idegenvezető |
5233 | Barlangi idegenvezető | |
5233 | Halászati idegenvezető | |
5233 | Helyi idegenvezető | |
5233 | Múzeumi idegenvezető | |
5233 | Telepített idegenvezető | |
5233 | Túravezető | |
5233 | Vállalati idegenvezető | |
5233 | Városnéző idegenvezető | |
Turisztikai szervező | 4221 | Utazásszervező, tanácsadó |
4.A szakképzésbe történő belépés feltételei
Szükséges iskolai végzettség |
Technikum esetében: Érettségi vizsga Szakképző iskola esetében: 10. osztály
|
Felvételi feltétel/ Alkalmassági követelmény |
Pályaalkalmassági és foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat szükséges (Képzési és Kimeneti Követelmények szerint)
|
|
|
A jelentkezés módja és ideje |
Az iskola titkárságán kapható, illetve az iskola honlapjáról letölthető jelentkezési lapon 2023. májustól folyamatosan
|
|
|
A felvételről való értesítés módja és ideje |
Elektronikusan 2023.08.24.-től folyamatosan
|
A képzés kezdete |
2023.09.01.
|
Oktatott idegen nyelv/ek |
Angol
|
A tanulmányokat záró vizsga |
Szakmai vizsga
|
|
|
Nyílt nap(ok) időpontja(i) |
2022.11.15., 2022.12.13., 2023.03.16. .
|