SZC logo

Szegedi Szakképzési Centrum

OM kód: 203052/008 | 6723 Szeged, József A. sgt. 120.

Intézmény logo

Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokÓrarendKRÉTA

Pincér - vendégtéri szakember

Pincér - vendégtéri szakember illusztráció

Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A pincér-vendégtéri szakember a vendéglátó egységekben fogadja az érkező vendégeket, igény szerint ételt és italt ajánl, majd felszolgálja a kiválasztott ételeket. Folyamatosan figyel vendégeire, kínál, utántölt, rendben tartja az asztalt. Számlát készít és lebonyolítja a fizettetést.

Azoknak a fiataloknak ajánljuk, akiket érdekel a vendéglátás területe, a szervezés és logisztika, valamint szeretnek emberekkel dolgozni. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. A végzett fiatalok számára nyitva van az út a szakirányú tanulmányok folytatására.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Kiváló kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, állóképesség, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, empátia, szervezőkészség, együttműködő képesség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • elvégzi az üzemeltetéssel kapcsolatos teendőket;
  • figyelemmel kíséri az árukészletet, részt vesz az áru szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében, tárolásában és dokumentálásában;
  • ismerteti a választékot, ételeket ajánl az allergének figyelembevételével, italokat ajánl, azokat párosítja a vendég által megrendelt ételekhez;
  • felveszi a rendelést;
  • felszolgál, a különböző felszolgálási rendszerek és az egység igényeinek figyelembevételével előkészíti a felszolgáláshoz szükséges eszközöket, elkészíti az italokat, majd szakszerűen kiviszi az ételeket, italokat a vendégek asztalához;
  • barista, bartender, sommelier tevékenységet végez;
  • figyelemmel kíséri a vendégek kéréseit, a vendégek étkezése során kommunikál, tájékozódik elégedettségükről;
  • megszervezi a saját és beosztott munkatársai munkáját, ellenőrzi azt;
  • kiállítja a számlát, kezeli a pénztárgépet, éttermi szoftvert.

ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

PINCÉR-VENDÉGTÉRI SZAKEMBER SZAKMA - 0806

1.A szakma alapadatai

1.1    Az ágazat megnevezése: Turizmus-vendéglátás

1.2    A szakma megnevezése: Pincér-vendégtéri szakember

1.3    A szakma azonosító száma: 4 1013 23 04

1.9    Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama: 200 óra (első évfolyamot követő nyári szünetben teljesítendő)

2.A szakma keretében ellátható legjellemzőbb tevékenység, valamint a munkaterület leírása

A pincér-vendégtéri szakember a különböző vendéglátó tevékenységet folyató gazdálkodó szervezetek hálózati egységeiben értékesítési és szolgáltatási feladatokat lát el. A vendégek által igényelt, illetve az ajánlott termékek felszolgálását és a kapcsolódó szolgáltatásokat a tőle elvárható legmagasabb szakmai színvonalon biztosítja az udvarias és a szakszerű felszolgálás előírása szerint. Fogadja a vendégeket, ételeket, italokat szolgál fel. Átveszi a fogyasztás ellenértékét, pénztárgépet, készpénzt, illetve készpénzt helyettesítő eszközöket kezel. Elszámol a napi bevétellel.

Barista, bártender és alapfokú sommelier tevékenységet végez.

Rendezvények helyszínét előkészíti, részt vesz a különböző jellegű rendezvények lebonyolításában.

Munkaterülete állandó, rendezvények esetén változó területen dolgozik.

Ismeri a hazai és nemzetközi étel- és italkínálatot, tisztában van a vendéglátóipari trendekkel, az ételkészítési technológiákkal. Folyamatosan képzi magát, hogy naprakész ismeretei legyenek a gasztronómia területén.

3. A szakmához rendelt legjellemzőbb FEOR szám  

Szakma megnevezése FEOR-szám FEOR megnevezése
Pincér-vendégtéri szakember 5132 Pincér

 

4.A szakképzésbe történő belépés feltételei

Szükséges iskolai végzettség

10. évfolyam

 

Felvételi feltétel/

Alkalmassági követelmény

Pályaalkalmassági és foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat szükséges (Képzési és Kimeneti Követelmények szerint)

 

 

 

A jelentkezés módja és ideje

Az iskola titkárságán kapható, illetve az iskola honlapjáról letölthető jelentkezési lapon 2023. májustól folyamatosan

 

A felvételi döntés alapja

-

 

A felvételről való értesítés módja és ideje

Elektronikusan 2023.08.24.-ig

 

 

A képzés kezdete

2023.09.01.

 

Oktatott idegen nyelv/ek

Angol, német, francia (12 fős csoportlétszám esetén)

 

A tanulmányokat záró vizsga

Szakmai vizsga

 

Kollégiumi elhelyezés

Szegedi Városi Kollégium tagintézményeiben, jelentkezés egyénileg

 

Nyílt nap(ok) időpontja(i)

2022.11.15., 2022.12.13., 2023.03.16.

 


Partnereink

SZC logo

Szegedi Szakképzési Centrum


Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola

6723 Szeged, József A. sgt. 120.

Telefon: 62/540-272

E-mail: iroda@krudy-szeged.hu

OM azonosító: 203052/008


2024Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola