Cukrász
Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A cukrász tevékenysége során jeles alkalmak vagy hétköznapok megédesítése céljából cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat készít. A cukrász tevékenység tehát egy alkotás, amely során nem csupán terméket gyárt, hanem élményt teremt.
A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik fejleszteni szeretnék a kézügyességüket, esztétikai érzéküket és kreativitásukat. Képesek fejlődni és változatos munkára vágynak.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Kézügyesség, esztétikai érzék, pontosság, jó ízérzékelés, kreativitás, jó problémamegoldó-, stressztűrő-, együttműködő képesség, rugalmas szervezőképesség, nagy terhelhetőség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- felveszi, rendszerezi a megrendeléseket;
- kiválasztja a szükséges alapanyagokat;
- kiszámítja a hozzávalók mennyiségét;
- árurendelést, készletgazdálkodást végez, számításaihoz szoftvereket használ;
- szakszerűen használja a cukrászati munkaeszközöket, gépeket, berendezéseket;
- betartja a munkavédelmi, környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszerbiztonsági előírásokat;
- csapatmunkában dolgozik és együttműködik a szakmai munkában résztvevőkkel;
- őrzi a hagyományos cukrászati termékkészítés tradícióját, betartja a cukrászati termékek receptúráját, készítési módját;
- nemzetközi cukrászati termékeket, az aktuális trendeknek megfelelő termékeket készít;
- alkalmi megrendelésekre a megrendelő kívánsága szerint esztétikus, ötletes díszmunkákat készít;
- fagylaltokat főz és fagyaszt;
- csokoládéból bonbonokat, díszeket készít;
- folyamatosan képezi magát;
- idegennyelvű szakmai anyagokat olvas alapszinten, törekszik a nemzetközi trendek megismerésére.
ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
CUKRÁSZ SZAKMA - 0805
1. A szakma alapadatai
1.1 Az ágazat megnevezése: Turizmus-vendéglátás
1.2 A szakma megnevezése: Cukrász
1.3 A szakma azonosító száma: 4 1013 23 01
1.4 Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama: Érettségire épülő oktatásban: 200 óra (első évfolyamot követő nyári szünetben teljesítendő)
2. A szakma keretében ellátható legjellemzőbb tevékenység, valamint a munkaterület leírása
A cukrász szaktudásának köszönhetően cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat készít.
Célja olyan cukrásztermék létrehozása, amely megjelenésében, alapanyag-felhasználásában és ízében is a legmagasabb minőséget prezentálja.
Alkotómunkája során szem előtt tartja a megrendelők igényeit, a cukrászati trendeket, új technológiai megoldásokat és a változatos, innovatív módszereket.
Tudatos szakemberként számítja ki a hozzávalók mennyiségét, árurendelést, készletgazdálkodást végez, számításaihoz szoftvereket használ.
Szakszerűen használja a cukrászati munkaeszközöket, gépeket, berendezéseket.
Betartja a munkavédelmi, a környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszer-biztonsági előírásokat.
Csapatmunkában dolgozik és együttműködik a szakmai munkában résztvevőkkel.
Folyamatosan képzi magát, figyelemmel követi a világhálón, a továbbképzéseken az új megoldásokat. Idegen nyelvű szakmai anyagokat olvas alapszinten, törekszik a nemzetközi trendek megismerésére.
3. A szakmához rendelt legjellemzőbb FEOR szám
Szakma megnevezése | FEOR-szám | FEOR megnevezése |
Cukrász | 5135 | Cukrász |
4. A szakképzésbe történő belépés feltételei
Szükséges iskolai végzettség |
10. évfolyam
|
Felvételi feltétel/ Alkalmassági követelmény |
Pályaalkalmassági és foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat szükséges (Képzési és Kimeneti Követelmények szerint)
|
|
|
A jelentkezés módja és ideje |
Az iskola titkárságán kapható, illetve az iskola honlapjáról letölthető jelentkezési lapon 2023. májustól folyamatosan
|
A felvételi döntés alapja |
-
|
A felvételről való értesítés módja és ideje |
Elektronikusan 2023.08.24.-ig
|
A képzés kezdete |
2023.09.01.
|
Oktatott idegen nyelv/ek |
Angol, német, francia (12 fős csoportlétszám esetén)
|
A tanulmányokat záró vizsga |
Szakmai vizsga
|
Kollégiumi elhelyezés |
Szegedi Városi Kollégium tagintézményeiben, jelentkezés egyénileg
|
Nyílt nap(ok) időpontja(i) |
2022.11.15., 2022.12.13., 2023.03.16.
|